Copyleft

Huvudsidan
Hur man läser
Ladda ner
Omsvep
Introduktion
Hackare!
Hackarkulturens gräsrötter
Underjordiska hackare
Subkulturernas subkultur
Blipp blopp kulturen
Rave, techno och acid
Cyberpunk
En elektronisk intresseorganisation
Databrott
Artificiell intelligens
Virtuell verklighet
Teknokrati
Kvinnliga hackare
Cybernetiskt samhälle
Framtiden
Avslutning
Appendix

Hur man enklast läser boken

  1. Introduktion
  2. Att läsa boken "online"
  3. Att läsa boken i PDF-format
  4. Att läsa boken i ordbehandlare för Microsoft Windows
  5. Att läsa boken i ordbehandlare för MacIntosh
  6. Att läsa boken som DOS-text på PC
  7. Att läsa boken som ISO-ASCII för UNIX
  8. Att hämta postscript- och LaTeX-versionerna av boken
  9. Att läsa boken i ordbehandlare för X-Windows
  10. Andra filformat
  11. Till sist...

1. Introduktion

Jag har skräddarsytt ett antal metoder för att göra det så lätt som möjligt för var och en som vill läsa boken att göra det. Du kan läsa boken direkt på datorskärmen, eller skriva ut den om du känner för det. Jag har upptäckt att många som inte är datorfanatiker som mig själv känner sig allmänt stressade av att sitta framför en dataskärm och läsa långa texter, men jag misstänker att det beror på att man är så van vid att datorn representerar en dubbelriktad process, där man hela tiden skall agera. Det enda man behöver göra när man läser en bok på en dator är, precis som med en vanlig bok, att byta sida.

Trots detta har alla sina egna favoritprogram, en ordbehandlare man brukar använda, ett textediteringsprogram, kanske rent av ett programmeringsverktyg som Borlands Turbo-editor som jag själv helst använder. Därför har jag fört över boken till ett flertal format för att de flesta skall kunna anpassa boken till sin egen utrustning. Begränsningen är att jag här endast stöder ett fåtal standarder, som beskrivs nedan. Det enklaste är förstås att läsa boken direkt via Internet-hypertext, men det kan bli dyrt om man betalar för uppkopplingen.

2. Att läsa boken "online"

Du sitter förmodligen just nu med näsan i en Mosaic- eller Netscape- eller Internet Explorer-läsare och det är inga som helst problem att läsa boken här, rätt av. Något du bör tänka på, är att om du exempelvis förstorat upp din hypertextläsare över hela skärmen, anpassas texten till fönstret. Det kan vara jobbigt att läsa långa rader, och då kan du ju dra ned storleken på läsarfönstret så att raderna blir lagom långa för att vara bekväma att läsa.

Om du tycker att det är onödigt att vara konstant uppkopplad på nätet för att läsa boken kan du lätt spara varje kapitel på din egen hårddisk och läsa dem därifrån. Varje kapitel är nämligen en egen fil och kans sparas på din egen hårddisk under alternativet ARKIV - SPARA SOM... i menyn, och sedan öppnad dem på motsvarande sätt när du vill läsa. Ett problem med detta är dock att inte alla läsprogram är så bra på att spara bilderna som ingår i ett hypertext-dokument. Då kan du givetvis lika väl ladda ner hela texten i ett enda stort HTML-dokument genom att klicka här. (Dokumentet är zippat, du måste ha en hum om hur man hanterar sådant.) Du kan givetvis även skriva ut boken, ett kapitel i taget, med hjälp av din hypertext-läsare.

I en del kapitel finns det sådana här1 små fotnotsmärken. Om man trycker på dem kommer man längst ner på hypertextsidan där alla fotnoterna finns samlade. Fotnoterna innehåller lite extra information och en del (men inte på långa vägar all) information som tillkommit sedan V1.0 av (C)opyright finns inte publicerades.

3. Att läsa boken i PDF-format

Detta format ger garanterat det snyggaste resultatet (om du inte är typograf eller nåt sånt...) men för att läsa det måste du ha installerat Adobe Acrobat Reader. Denna "PDF-läsare" kan du ladda hem här, men pass på! Det är en stor fil, sisådär 4 MB i dagsläget!

När du väl har installerat Acrobat Reader kan du plocka hem filen genom att högerklicka här och välja "Save link as..." (Eller vad det nu kan heta på svenska.) PDF-filen kan du sedan öppna i Acrobat Readern.

4. Att läsa boken i ordbehandlare för Microsoft Windows

Hämta hem filen med RTF-text genom att klicka här. En .RTF-fil kommer att laddas ned på din dator, förhoppningsvis frågar Mosaic, Netscape, eller vilket program du nu använder efter hur du vill spara filen. Internet Explorer kan ibland få för sig att "öppna upp" dokumentet inuti själva webbläsaren. I så fall skall du prova att trycka på länken ovan med höger musknapp och välja alternativet "Save This Link As..." (Elle vad det nu heter på svenska.) Spara .RTF-filen (cfi.rtf) i den katalog du vill att boken skall hamna i.

När du sedan skall läsa boken startar du din ordbehandlare, väljer ÖPPNA på ARKIV-menyn, lokaliserar rutan FILFORMAT och väljer RTF (Rich Text Format) bland alternativen. Du bör då kunna se filen i filfönstret. Ordbehandlare som utan vidare skall klara av .RTF-filer är: Microsoft Word, Microsoft Works, Wordpad, Word Perfect och nästan alla andra.

5. Att läsa boken i ordbehandlare för MacIntosh

Claris Works

Hämta hem filen som Claris Works-filer genom att trycka här och hålla musknappen intryckt. En meny dyker upp. Välj alternativet "Save This Link As..." och spara filen (macclaris.sea) som "source" i någon folder på hårddisken. Packa upp enligt anvisningarna nedan.

RTF

Hämta hem filen som RTF-text för MacIntosh genom att trycka här och hålla musknappen intryckt. En meny dyker upp. Välj alternativet "Save This Link As..." och spara filen (cfi.rtf) som "source" i någon folder på hårddisken.

Observera att vissa ordbehandlare för MacIntosh är ganska klantigt programmerade och därför inte klarar av att läsa .RTF-filer ordentligt. Detta gäller framför allt den populära ordbehandlaren Claris Works. Stort tack till Anna som tillverkat den speciella Claris Works-versionen av boken.

6. Att läsa boken som DOS-text på PC

Om du av någon anledning vill läsa boken som text för DOS så är du förmodligen redan ganska haj på det här med datorer. Proceduren för att ladda ned och packa upp boken liknar den för ordbehandlare i punkt 2 ovan, titta där om du har problem. Filen heter cfi.txt.zip och innehåller en stor textfil. Du kan hämta den genom att klicka här.

En liten egenhet som textfilerna för DOS har, är den teknik jag använder för att markera att ett ord är fetstilt eller kursivt, vilket inte är så lätt i DOS annars. Konventionen är att fetstilta ord markeras med _understreck_ och kursiva ord med *stjärnor*. Alla bilder är konverterade till textläge och ser kanske lite konstiga ut, men är fullt begripliga.

7. Att läsa boken som ISO-ASCII för UNIX

Om du vill läsa boken i textläge för UNIX är detta ditt textformat. Om du väljer detta läge är du antagligen redan så van vid detta operativsystem att övriga instruktioner förmodligen är helt överflödiga. Hur som helst: hämta boken genom att klicka här, spara den i en lämplig filarea, gå ut till din UNIX-prompt och skriv:

% unzip cfi.txt.zip

När du gjort detta dyker en fil med namnet cfi.txt upp i din katalog. Denna innehåller samtliga kapitel i ISO-ASCII för UNIX. Textkonventioner för _fet_ och *kursiv* text är samma som för DOS-text.

8. Att hämta boken i postscript- och LaTeX-format

Båda dessa versioner är komprimerade med zip. Om du använder LaTeX 2e är du säkerligen kapabel att reda ut filöverföringen utan min hjälp. Postscript-varianten finns här och LaTeX-varianten här.

9. Att läsa boken i ordbehandlare för X-Window system

Detta brukar väl innebära Star Office eller något liknande.

Hämta boken genom att trycka här. Läs in .RTF-filen i din favoritordbehanlare för X. Kan din ordbehandlare inte läsa .RTF-filer är den usel. Alla som använder X-window och Unix vanemässigt är ändå sådana höjdare på att hantera filer och sådant att detta inte innebär några större problem.

10. Andra filformat

Det finns en version av boken för Amiga-guide, den kan hämtas här (packad med LHA). Stort tack till Henrik Johansson f&aouml;r denna.

11. Till sist...

Jag är mycket tacksam om du skickar mig olika nya varianter på filerna som du tillverkar. Du kan även höra av dig till mig med önskemål så jag vet vad marknaden behöver. :-)

  1 Testfotnot.