TexMex-afton från avgrunden...

Den här kvällen hade vi mycket mat, jag vet inte riktigt var jag ska börja så vi kan titta på lite foton först (klicka på bilden för att se den i full storlek):
Och för att komma i rätt stämning, lite musik

Rouberts salsor:

Salsa från Helvetet

1 gul lök, finhackad
1 selleristjälk, hackad
5 mogna tomater, urkärnade och hackade
2-3 färska habañero-chili, finhackade
1½ msk färsk koriander, hackad
¼-½ tsk salt
½ tsk cayennepeppar
1 msk pressad lime
Nymalen svartpeppar

Röd Salsa

1 gul lök, finhackad
1 selleristjälk, hackad
5 mogna tomater, urkärnade och hackade
4 färska medelstarka röda chili, finhackade
1½ msk färsk koriander, hackad
¼-½ tsk salt
½ tsk cayennepeppar
1 msk pressad lime
Nymalen svartpeppar

Pestosalsa

2 färska starka gröna chili
1¼ dl pinjekärnor
¾ dl färsk koriander, hackad
3 msk olivolja, extra virgin
4 vitlöksklyftor, skalade och krossade
Saften från 1 lime
Salt och nymalen svartpeppar

Det är enligt Fredrik själv mycket enkelt att göra sin salsa:

ta bara alla ingredienser och blanda ihop, hacka och mosa med matberedare eller något liknande, och låt salsan stå och vänta några timmar. Starkt och gott.

så det finns väl ingen ursäkt att inte pröva...

Hans ostkräm:

Mitt eget bidrag till aftonens mat var en Tex-inspirerad ostkräm:
2 paket philladelphia ost
1 paket matlagningsyoughurt
1 burk grön chili
limesaft,cayennepeppar, paprika och salt efter tycke och smak

Det här är mycket enkelt att göra, bara blanda i hop alla ingredienser och smaka av med limesaft, cayennepeppar, paprika och salt. Själv hade jag i en olja som kallas smärtsamt het olja för att hetta upp det hela lite extra, cet är bara att smaksätta som man vill själv. Serveras förslagsvids med nachos att dippa.

Patrik's kycklingfillifjonkas och Salsa

Salsa De Tomate

1 gul lök
1 burk krossade tomater
2 msk olivolja (extra vergine)
2 vitlöksklyftor
2 köttbuljongtärningar
2-3 dl vatten
2 lagerblad, krossade
½ tsk cayennepeppar
1 msk finhackad persilja
1 msk oregano
2 msk farinsocker
1½-2 msk timjan (helst färsk)
1-4 tsk chilipeppar (mängd efter smak)
Salt
Peppar

Ungsbakade Kyckling Chimichangas (6 port)

4-5 kycklingfileer
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
½-1 msk chilipulver (styrka efter smak)
½-1 msk spiskummin
1-2 msk kanel
6 stora tortillas
1 burk vita bönor
olivolja (extra vergine)
salt
svartpeppar, grovmalen

Här har ni Patriks egen redogörelse för hur Chimichangasarna blev till:

Sätt ugnen på 200 grader, smöra en eldfast form. Lägg kycklingfileerna med några centimeters mellanrum, salta och peppra, sätt in i ugnen och stek tills de är klara c:a 30-40 minuter.

Under tiden gör du en Salsa de Tomate: Finhacka lök och vitlök, och stek löken genomskinlig och mjuk i en kastrull. Tillsätt de övriga ingridienserna samt kryddorna. Chilipeppar tillsätter du efter smak och förnuft. Salta och peppra och smaka av. Låt blandningen puttra på svag värme tills den tjocknat något.

Då kycklingfileerna är klara (dvs klar köttsaft sipprar från ytan), tag ut ur ugnen och låt svalna en smula. Skär fileerna i centimetertjocka skivor och dela sedan dem på mitten. Bryn löken tillsammans med vitlöken i olivolja, och lägg i kycklingbitarna mot slutet. Vänd ner detta i salsan. Krydda med spiskummin, chilipulver och kanel, ev smaka av med salt och peppar. Så här långt kan rätten förberedas.

Sätt ugnen på 225 grader och smörj en långpanna. Ta en tortilla och lägg en liten sträng bönor på mitten. Klicka på kycklingröran (c:a 2 stora matskedar). Vik in kanterna mot mitten till ett litet knyte. Lägg knytet med kanterna ned i långpannan och pensla med olivolja. Gör likadant med resten av tortillas:en. Sätt i ugnen och grädda 20-25 minuter tills de fått färg.

Servera med gräddfil, guacamole och stark salsa! Det finns variationer med kött istället för kyckling vilket också säkert blir gott. Perfekt för kycklingrester om du har kvar. Om du inte vill göra en Salsa De Tomate går det nästan lika bra med köpt salsa.
Jag vill väl egentligen bara säga att det här faktiskt också var utomordentligt smaskigt!!! /Hans

Övriga recept...

Kommer när jag får dem.


Binäring 1997