Pepparkaksbak är skoj!!! |
Den åttonde december 1996 bakade binärerna pepparkakor så att det stod härliga till, Patrik och Fredrik hade kvällen innan satt en otrolig deg på 3 kilo som skulle kavlas och skäras ut till tunna, knapriga och smaskiga pepparkakor, vilket vi gjorde ivrigt drickandes på den smaskiga Stjärnglöggen som inhandlats specifikt för detta syfte. Några drack mer glögg, andra mindre (Roubert!?! som inte mådde så bra, vilket kanske kan förstås om man läser vidare). |
Binära pepparkakor (ingredienserna) |
450g smält smör |
450g socker |
4,5 dl ljus sirap |
1,5 msk malen ingefära |
1,5 msk malen kanel |
1,5 msk malda nejlikor |
3 ägg |
3 msk vatten |
************************************** |
3 msk bikarbonat |
1,5 kg vetemjöl |
Eftersom Binäring är en förening fylld av djärva själar med en förvånansvärd fantasi och uppfinningrikedom skapades det på kvällen (när degen sattes) ny standard för bedömning av alkoholhaltiga drycker som grundar sig i den otroliga pepparkaksgroggen. |
Vad är pepparkaksgroggen? |
Gå tillväga på följande sätt: |
Om du har en sjuk fantasi så är det allt du behöver, annars tittar du på ingredienserna ovan. Allt som står ovanför stjärnraden blandar du ihop i en glad kastrull, häll sprit i ett glas (så mycket du vill ha, se dock till att ha plats över i glaset), fyll sedan på med sörjan i från kastrullen och ställ den åt sidan, rör om med en sked, avnjut den ljummen (kommentar nedan). |
Pepparkakorna då? |
Om du gjort pepparkaksgroggen är du nästan färdig, släng i det som står nedanför stjärnraden i kastrullen och knåda ihop det till en deg som får vila över natten, den här degen kan sedan bakas ut i valfri form och gräddas i 175 grader i en ugn tills de är klara. |
De tappras kommentarer: |
Patrik berättar: |
Om pepparkaksgroggen: |
För att beskriva mitt första (och antagligen sista) möte med pepparkaksgroggen krävs det att jag beskriver den noggrannt. En simmig, något tjockflytande brunspräcklig blandning uppmätt i ett högt cocktailglas var synen som mötte mig efter tillredningen. Med gott mod höjde jag glaset, öppnade munnen och spärrade upp ögonen i respons till denna smaksensation! Något som detta hade jag aldrig tidigare smakat. Som att dricka flytande eld i en inkarnation av rått ägg. Med ett starkt inslag av träskvatten, kopparnubb och 5-56 smörjmedel. Konsistensen förhöjd av ett svagt knastrande mellan tänderna (till följd av mängden strösocker). Utan det smälta smöret hade intagandet av denna dryck varit omöjlig, groggen hade helt enkelt vänt i halsen. Nu gled pepparkaksdrycken som en orm ner i svalget. Eftersmaken kan bäst jämföras med en sandblästring av munhålan. En långt ifrån behaglig halsbränna med påföljande sura uppstötningar och tårande ögon tillhörde eftereffekterna. Som erfaren pepparkaksgroggare kan jag rekommendera ett påföljande halvdussin glas iskallt vatten. |