Finfin middag med Bambi

Crème Ninon:

Kommer så fort jag får receptet av Glane

Bambi:
(Råddjurslår med hasselbackspotatis, cognacsgräddsås, haricôrts vertes samt bruschetta)

Rödvinsmarinerat råddjurslår

Kommer när Tomas avslöjat vad han hade i marinaden

Cognacsgräddsåsen

Så fort vi torterat fram det hemliga receptet ur Tomas kommer det här.

Hasselbackspotatis (per portion)

3-4 potatisar av fast sort
smält smör
salt
finsiktat ströbröd

Så trollade vi fram hasselbackspotatisen:

Sätt på ugnen på 225 grader. Skala potäterna, de bör vara ungefär lika stora så de blir klara samtidigt. Skär dem i tunna skivor men inte igenom. Detta klarar man enklast genom att placera potatisen i skålen på en träslev och skära rakt ner. Annars går det också bra att lägga en lite mindre skärbräda ovanpå en större så att det blir en 'tröskel'. Placera potatisen mot tröskeln och skär rakt ner. Lägg potäterna med skårorna uppåt i en smord långpanna eller ugnsfast form. Pensla dem med smöret och stek i mitten av ungen tills de fått färg och är mjuka (ung. 45 min). Pensla med mer smält smör med jämna mellanrum, strö över salt och ströbröd mot slutet.

Bruschetta (c:a 10 st)

1 färsk baguette
½ dl olivolja
3 vitlöksklyftor (Jag vill minnas att det var närmare 10-15 /Hans anm.)
ev oregano

Patrik minns de fruktade (och mycket goda) vitlöksbröden:

Sätt på ugnen på 225 grader. Skala vitlöksklyftorna och kör dem i en mixer tillsammans med olivoljan. Tag ett ugnsbleck och lägg ett ark smörpapper på. Skär baguetten på snedden i c:a 10-15 bitar. Placera dem på smörpappret med jämna mellanrum snittytan nedåt. Pensla den synliga snittytan med vitlöksoljan. Sätt in blecket i ugnens övre del och grädda under övervakning tills de fått gyllenbrun färg.

Servera råddjurslåret med hassebackspotatisen, gräddsåsen, lättkokta haricôrts vertes samt nygräddade bruschetta.

Skogsbärspaj med hemgjord vaniljsås:

Smuldeg (1 sats)

100 g smör
2-3 msk socker
1½ dl vetemjöl
1½ dl havregryn

Paj (4-5 portioner)

1 sats smuldeg
½ l frysta skogsbär (blåbär, hallon, vinbär, jordgubbar)
½ dl socker
1 msk potatismjöl

Vaniljsås (4 portioner)

1 ägg
1 msk socker
1 msk potatismjöl
2 dl mjölk
2 dl grädde (visp)
3-4 msk äkta vaniljsocker (prickigt)

Gör din skogsbärspaj på följande sätt:

Värm ugnen till 225 grader.

Gör smuldegen: Mät upp sockret, vetemjölet och havregrynen i en skål. Tillsätt därefter smöret (gärna lite mjukt) i klickar. Finfördela sedan fettet med mjölblandningen till en grynig massa.

Smöra en eldfast vid, låg form (alternativt långpanna för flera satser). Täck bottnen med bären. Blanda potatismjöl med sockret, något ytterligare socker om bären är sura, och strö jämt över formen. Föredela därefter smuldegen väl över bären. Placera formen mitt i ugnen och grädda 15-20 minuter.

Gör under tiden vaniljsåsen. Blanda mjölken, ägget, sockret samt hälften av grädden i en kastrull (inte aluminium). Använd en plastvisp och sjud under ständig vispning på svag värme till såsen tjocknat. OBS! såsen får ej koka, då blir den grynig p g a ägget. Såsen blir lite grådaskig om en stålvisp används. Häll upp såsen och vispa lite då och då tills den svalnat. Tillsätt vaniljsockret när den kallnat. Vispa upp resten av grädden och tillsätt precis innan servering.

Vaniljsåsen kan med fördel göras med vaniljstång. Låt då stången sjuda med mjölkblandningen, och ta upp den då såsen tjocknat. Skölj av stången och återanvänd. Öka mängden socker i såsen om vaniljstång används.

Vin och dryck

Amfora Danube & Gato Negro

Valet av vin, gjordes i demokratisk maner:

Tomas hade druckit Amfora Danube tidigare och sade att det skulle komplettera råddjurslåret bra. Vi sökte efter ett rött vin att balansera den mycket milda viltsmaken hos råddjurslåret. Amfora Danube gjorde det utmärkt med sin svagt fruktiga och 'hemtrevliga' smak. Som 'matlagningsvin' hade patrik med sig en flaska Gato Negro som kockarna tog sig ett glas av för att komma i matlagningsstämningen ala Floyd.

Courvisier Cognac

Den goda cognacens eftersmak häckar fortfarande i våra smaklökar:

Tomas får ge en kort beskrivning.



Binäring 1997