Workshop - Övertonssång.


Klicka här för att se flyern för workshopen. [ PDF-format, 132 kB ]

Så, vad är övertonssång?

I västerlandet har man känt till övertonssång sedan antiken. Under medeltiden byggdes kyrkor efter principer (de harmoniska talen) som framhäver speciella övertoner. Den tidiga gregorianska sången (också kallad plain chant) var övertonssång. Som folkmusikalisk tradition är övertonssång mest känd i Tibet och Tuva (Mongoliet).

Mycket enkelt om tekniken bakom övertoner.

Övertonssången öppnar en helt ny musikalisk värld av eteriska, rena toner och fängslande klanger. När man pratar eller sjunger finns alltid övertoner med och formar karaktären hos rösten. I övertonssång framhävs övertonerna (multipler av grundfrekvensen hos grundtonen) och utvecklas till självständiga melodier och skalor som vilar på grundtonen. Detta möjliggörs genom ett användande av resonansrum, i svalg och näs- och munhålor samt genom olika kompressionstekniker.

Men, finns det professionella musiker inom övertonssången?

I våra dagar har övertonssången bl a förts fram som en seriös musikform av David Hykes (med Harmonic Choir; deras första skiva Hearing Solar Winds (1982) är ett av de tidigaste inspelningarna med ren övertonssång), Michael Vetter (har bl a gjort Missa Universalis: (Obertonmesse) (1985)) och Karlheinz Stockhausen (stod för den allra första inspelningen av övertonssång i västerlandet med verket Stimmung (1969) som blandar recitativ och övertonssång).

Vad kommer att utforskas under workshopen?

Under workshopen kommer vi att syssla med öppna vokaler, tydliggöra anatomi och resonansförhållanden, naturtonserien, tal och intervaller, akustik, instrument, kyrkotonarter/modal musik och olika former av improvisation. Olika västliga och östliga tekniker och uttryck kommer att presenteras och provas. Merparten av undervisningen sker i form av gemensamma sångövningar. Undervisningsmaterial på danska kommer att utdelas. Inga förkunskaper förutsätts av deltagarna, men musikalisk nyfikenhet och förståelse av musikaliska grundbegrepp är en fördel.

Vem kommer att leda workshopen?

Lärare är Skye Løfvander från Danmark som aktivt har hållit på med övertoner och övertonssång sedan 1985. Han är utbildad vid Det Alternative Rytmiske Konservatorium i Köpenhamn och har uppträtt på många av Köpenhamns scener med övertonssång. Skye talar lite svenska men undervisningen sker huvudsakligen på danska.

Jag vill vara med... vem pratar jag med?

Intresseanmälan sker till Föreningen Urljud.

e-mail: urljud@sverige.nu

telefon: 046 - 2113284 (Andreas From)

Tid. Plats. Kostnad.

Workshopen äger rum den 26-27 februari 2000 kl. 10-16 (inkl. lunchpaus) i centrala Lund. Lokalen är Liberiet (bakom Domkyrkan).

Kostnaden är 350,-. Är du arbetslös eller student (måste kunna intygas) betalar du 200,-.

Observera att antalet platser är begränsat, så det är först till kvarn som gäller...

Övrigt.


Denna sidas plats:   http://www.df.lth.se/~afro/urljud/index2.html